Son Sınıf Olmak
Artık 12 yıllık ilk ve orta öğretim hayatının son yılında olan bir öğrencinin önünde belki de bu 12 yılın en önemlisi vardır. Son sınıf olmak demek bir sınava girmek ve bunun sonucunda yükseköğrenime geçmek demektir. Son 4 senede öğrendiği bilgiler bütününün sorulacağı bu sınava hazırlanmak ve en iyi dershane seçimini yapmak zorunda kalan öğrencilerde bu duruma bağlı olarak yüksek stres ve asosyallik görülebilir. Öğrencinin bu süreçte çok iyi bir şekilde motive edilmesi ve rahatlatılması gerekmektedir. Aşırı stres nedeniyle yapabileceği soruları yapamayan çok fazla öğrenci vardır. Son sınıfta en az sınav sorularına çalışılması gerektiği kadar. Sınav esnasında sakin kalmaya ve sınava odaklanmaya da çalışılması gerekmektedir.
Sınav Esnasında Odaklanma
Son sınıf öğrencilerde en fazla dikkat eksikliğinin fark edildiği yıl olabilir bunun nedeni her gün deneme olan öğrencilerin giderek bu durumdan bezmesi, sıkılması olabilir. Bunun sonucu olarak öğrencide denemelere ve ana sınava karşı bir ilgisizlik, önemsememe hali görülebilir. En iyi dershaneler bu süreci çok iyi yönettikleri ve öğrencilere gereken motivasyonu sağladıkları için yıllardır sektörde isimlerini duyurabilmişlerdir. Ankara bazında bakılırsa matfen dershanesi öğrenciye gösterdiği yüksek ilgi ve destek ile öne çıkıyor. Sınav esnasında odak problemleri yaşayan öğrencilerin okullarındaki ve dershanelerindeki rehberlik ve PDR birimleri haricinde bir psikolog veya psikiyatrist ile görüşmeleri rahatlamalarında ve odak problemlerini çözmelerinde yardımcı olabilir.
Neden Sınav Var?
Belki de artık çalışmaktan bıkmış, bunalmış her son sınıf öğrencisinin aklından en sık geçen soru neden sınav olduğudur. Sınavlı geçiş sistemi aslında sanılanın aksine her ülkede yoktur ve bizim ülkemizde olmasının sebebi ise yıllardır bu sistemin uygulanması ve toplumun bu sisteme alışık olmasıdır. Ankara’daki en iyi dershaneler sıralaması içerisindeki dershanelerde bile bu sorunun sıkça sorulduğu görülmektedir. Peki, sınav sistemi olmayan ülkelerde üniversiteye geçiş nasıl? Üniversite sınavı olmayan ülkelerde genellikle lise ortalamalarına göre yerleştirme ve fakülte bazında sınavlar olduğu görülüyor. Hangisinin daha iyi bir yöntem olduğu ise yıllardır tartışma konusu olmakta.